MODELLEN FOR AKTIVE VALG

6 usynlige kræfter styrer os

Modellen for aktive valg kan bidrage med ideer til, hvordan vi får kræfterne til at trække i en sundere retning.

Undrer du dig nogen gange over, hvorfor du selv eller andre træffer valg, der ikke altid er lige gode? Hvorfor pokker sætter du mon tænderne i den burger, når du egentlig havde bestemt at spise sundere? Hvorfor gør din patient ikke, som du råder hende til?

Modellen for aktive valg, som du ser ovenfor, kan bidrage med en god forklaring. Modellen er skabt af professor Henning Langberg, Center for Sund Motivation, og en kreds af samarbejdspartnere omkring bogen Motivation - nå i mål med din træning.

Modellen forklarer, hvilke kræfter der er afgørende for den enkeltes evne til at træffe de rigtige valg for deres sundhed. Der opereres med 6 kræfter, der styrer, hvordan mennesker vælger at handle. Der er tale om tre indre kræfter og tre ydre. 

De indre kræfter:

  • Tanker
  • Følelser
  • Kroppen

De ydre kræfter:

  • Kultur
  • Fysiske omgivelser
  • Relationer

Hvis man sætter de 6 kræfter i forbindelse med en typisk patient med eksempelvis en type 2-diabetes, forstår man bedre, hvorfor det er så svært at ændre vaner og kræver langt mere end blot en løftet pegefinger og en blodprøve. Nedenfor kan du se en kort gennemgang af de 6 kræfter og gøre dig tanker om, hvordan du hjælper dig selv og dine patienter til at få dem til at trække i den rigtige retning.

Du er velkommen til at downloade modellen her. 

Sundhedsmagasinet I FORM har skrevet om modellen og de 6 kræfter i populærvidenskabelig form. Se artiklen her.

MODELLENS INDRE KRÆFTER
TANKER

Vores tanker kan give os energi og virkelyst eller få motivationen til at sive ud af kroppen. Tankerne om, at alt, hvad der giver livskvalitet, er usundt og forbudt, kan let være en barriere for evnen til at ændre livsstil. For rigtig mange mennesker er en smøg og sovs med fløde lig med livskvalitet - i hvert fald i tankerne. Det er vigtigt at arbejde for at vende den slags tanker til noget mere positivt. 

FØLELSER

Positive følelser, glæde og gå-på-mod gør det nemmere for os at gøre tingene anderledes, men som patient kan man nemt rammes af nedtrykthed og måske føle sig stigmatiseret og utilpas, der hvor man skal finde støtte - fx i et fitnesscenter. Jo mere vi kan forbinde fysisk aktivitet og sund mad med noget underholdende, glædesfyldt og relations-opbyggende, jo nemmere bliver det at ændre vaner.

KROPPEN

 En krop, der kun har sovet 5 timer om natten, har som regel mere lyst til en burger end en frisk løbetur. Evnen til at træffe de rigtige valg er afhængig af, hvordan vi har det fysisk. Vi må forstå, at energien til at ændre vaner kan være langt mindre for mennesker med en kronisk sygdom end for raske mennesker. Det er vigtigt, at vi forstår at matche kravene til livsstilen med energiniveauet.

MODELLENS YDRE KRÆFTER
KULTUR

Vores kultur smitter af på vores livsstil. Vores opfattelse af hygge og høflighed påvirker fx, om vi skal sige ja eller nej til kagen på kontoret. Skal vi som nation ændre vores livsstil markant, ville vi have stor gavn af at give vores kultur et eftersyn, men indtil da må den enkelte finde strategier til at modstå et evt. kulturelt pres.

OMGIVELSER

Hvis vores omgivelser er indrettet, så det er nemmest at gøre det forkerte, taber vi igen og igen. Det er mange muligheder for at justere på omgivelserne, så de trækker i den rigtige retning. Kagen på kontoret kan skiftes ud med frugt, kontorstolen med en træningsbold og fjernsynet kan stå foran motionscyklen i stedet for sofaen.

RELATIONER

De mennesker, vi bruger mest tid sammen med, kan enten inspirere os til at leve sundt eller lokke os på afveje. Det er ikke kun familien, der skal støtte op om en livsstilsændring, det er også naboen, kollegaen og mange andre, der pludselig skal vænne sig til, at der skal asparges i stedet for pølser på grillen. Det kan være en udfordring.

Hvordan vi bliver bedre til at styre disse kræfter i den rigtige retning både for os selv, og når vi arbejder med klienter og patienter, taler vi meget mere om på vores kurser i sundhedsmotivation.